BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ
İletişim Fakültesi

 

Film Maratonu: HIV/AIDS Kamu Spotu

Film Maratonu HIV/AIDS Farkındalık Kamu Spotu Yarışması

Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen, Başkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi lisans öğrencilerine açık HIV/AIDS Farkındalık Kamu Spotu Yarışması’nda niteliği yüksek işlerin yer alması, disiplinler arası çalışma ile yaratıcı gençlerin birlikte üretmesi amacı ile 19-23 Kasım 2018’de Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Film Maratonu düzenlendi. 

Başkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinden alınan başvurular sonrası, Maraton’da yer alan 27 öğrenci gruplar halinde bir haftalık bir süreçte filmlerini ürettiler. Bir hafta süren Film Maratonu, katılımcı öğrencilerin konu hakkında farkındalık ve bilgilerini arttırmaya yönelik eğitim programı ile başladı. Prof. Dr. Simten Malhan, Kamu Spotu Yarışması ve HIV/AIDS Teması hakkında bilgi verirken, Dr. Dilan Akyel, HIV/AIDS konusunda temel bir bilgilendirme gerçekleştirdi. Doç. Dr. Senem G. Hızal, Kamu Spotunun Anlatımsal Yapısı ve Teknik Özellikleri çerçevesinde katılımcı gençleri yaratıcı anlatıma yönlendirirken, Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği temsilcileri de interaktif bir yapıda HIV/AIDS konusunda gençleri aydınlattılar, Kendine İyi Bak kutu oyunu ile eğitim ve farkındalık yaratmada yaratıcı bir yaklaşımın nasıl getirilebileceğini örneklendirdiler. 

Film Maratonu katılımcı gençlerin projelerini sundukları ve çalışma gruplarını oluşturdukları ikinci günde, Doç. Dr. Nihan G. Işıkman, Doç. Dr. Senem G. Hızal, Doç. Dr. Pelin Aytemiz, Dr. Öğr. Üyesi Elif Boyacıoğlu, Öğr. Gör. Dr. Gizem A. Mutlu danışmanlığında proje pişirme çalışmaları ile devam etti.  Çekim ve kurgu süreçlerini tamamlayan katılımcıların filmleri 26 Kasım 2018 tarihinde Prof. Dr. Abdullah Demirtaş Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen gösterimle jüri karşısına çıktı.

 

HIV/AIDS Farkındalık Kamu Spotu Yarışması Ödül Töreni

HIV/AIDS hakkında farkındalığı artırmayı hedefleyen kamu spotu yarışmasında kazananlar belli oldu. 

Başkent Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin, Gilead Sciences Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle gerçekleştirdiği “HIV/AIDS Farkındalık Kamu Spotu Yarışması”nda kazananlar 25 Aralık 2018 tarihinde Prof. Dr. İhsan Doğramacı Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle açıklandı.

Ödül törenine Başkent Üniversitesi bir önceki Rektörü Prof. Dr. Kenan Araz, Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nermin Özgülbaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Kavuncubaşı, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Yağcı, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Simten Malhan ve Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve HATAM Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Başkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nermin Özgülbaş törende yaptığı konuşmada; “Üniversitemizin amacı sadece öğrenci yetiştirmek değil, aynı zamanda toplumsal sağlık sorunlarının da sosyal açıdan değerlendirilmesidir. Bu çerçevede öğrencilerimizin bu şekilde bir projede yer alması bizleri çok mutlu ediyor.” dedi.

Başkent Üniversitesi SBF Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Simten Malhan ise; “Dünyada gerçekleştirilen en geniş HIV/AIDS farkındalık araştırmasında çıkan sonuçlar toplumumuzda HIV enfeksiyonu ile ilgili bilgi seviyesinin oldukça düşük olduğunu ortaya koydu. Eğitim seviyesi yüksek kesimler dahi HIV/AIDS’in ne olduğunu bilmiyor ve HIV ile enfekte bireylerin normal bir yaşam sürebileceğinden haberdar değil. Bu konuya dikkat çekmek ve üniversite öğrencileri arasında farkındalığı arttırmak amacı ile bu projeyi hayata geçirdik.” dedi.

Törende, “Tüm yönleriyle HIV/AIDS” konulu bir konuşma yapan Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve HATAM Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal bu yarışmanın HIV/AIDS farkındalığına dikkat çekmek açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Etkinliğe koşulsuz destek veren Gilead Sciences Türkiye’den Dış İlişkiler Direktörü Toros Şahin de, “Yaptığımız araştırmalar ve geliştirdiğimiz tedavilere ek olarak HIV/AIDS’in kontrol altına alınabilmesi için tüm dünyada bilimsel ve sosyal projelere destek veriyoruz.” dedi.

“HIV/AIDS Farkındalık Kamu Spotu Yarışması”nda jürinin değerlendirmesi sonucunda birinciliği “Yapabiliriz” projesi ile Burak Yiğit, Duygu Kayaoğlu, Irmak Kabadere, ikinciliği “Hayal” projesi ile Mustafa Eren Ergünel, üçüncülüğü ise “Bana Bir Şey Olmaz Deme” projesi ile Tolgahan Yılmaz, Ahmet Ulaş, Zeynep Naz Uzun kazandı. Mansiyon ödülü “Konuş, Koru, Korun, Test Yaptır” projesi ile Gökalp Deniz Sinangil ve “Bulaşmaz” projesi ile Furkan Yılmaz ile Aslıhan Yıldız’a verildi.